Tekrardan merhabalar bugünkü konumuz Composer ile opencart kurulumu.
Bilmeyenler için Composer?
Composer, PHP programlama dili için tasarlanmış çoklu platform (cross-platform) bir paket yönetim sistemidir. PHP uygulamaları ve uygulama içerisinde kullanılan kütüphaneler için bağımlılık yönetimi (dependency management) sağlar. Nils Adermann and Jordi Boggiano, tarafından geliştirilmiş olup ilk sürümü 1 Mart 2012 tarihinde yapılmıştır. Composer geliştirilirken Node.js’in “npm” ve Ruby’nin “bundler” sistemlerinden esinlenilmiştir.
Composer windows / linux komut satırı kullanarak çalıştırılır, uygulamanın bağımlı olduğu kütüphaneleri bulunduğu dizinin içerisine dosyaları kurar. Kurulan kütüphanelerin bağımlı olduğu başka kütüphaneler varsa onlar da otomatik olarak kurulur. Composer ayrıca packagist adı verilen ortak bir kaynaktan izin verilen kütüphanelerin uygulama içerisine kolayca kurulmasına da imkan verir. Yüklenen kütüphanelerin uygulama içerisine otomatik olarak yüklenmesi (autoload) için bir altyapı da sunmaktadır.
Gelelim Composer ile Opencart Kurulumuna
OpenCart’ın yeni sürümleri artık packagist mevcuttur ve bu nedenle composer ile kurulabilmektedir. Aşağıdaki komut ile, OpenCart’ı composer kullanarak terminal kullanarak kurulum komutunu vermekteyim. Bu komut satırına geçmeden önce, bu testler Linux ortamında yapılmıştır ve apache,mysql vb. servislerin bu ortam üzerinde kurulu olduğunu unutmayınız.
ilk giriş komutumuz composer create-project
composer create-project opencart/opencart
Bu komutu çalıştırdıktan sonra, komutu çalıştırığımız dizinde opencart projemiz klasör oluşturarak gerekli dosyaları içine yükleyecektir. Gerekli görmeniz vey yanlış bir dizine kurduğunuzu düşünüyorsanız aağıdaki komut ile farklı bir dizine taşıma işlemini yapabilirsiniz, farklı bir isim verebilirsiniz.
mv opencart opencart-local
Tam bir OpenCart kurulumu için gerekli olan paketlerimizden bir taneside MySQL veritabanıdır. Veritabanı oluşturmak için PHPMyAdmin veya komut satırı kullanarak veritabanı, kullanıcı adı ve şifremizi oluşturmamız gereklidir. Ben işlemimi komut satırını kullanarak devam edeceğim,
mysql -u root -p -e “create database opencart_local;”
Yukarıdaki satırda, root kullanıcısı yerine farklı bir kullanıcı yazabilirdik, fakat burada yazacağımız kullanıcının gerekli izinlere sahip olması gereklidir. Yukarıdaki işlemde create database opencart_local komutunu kullanarak opencart_local isminde bir database yaratmış oldum.
Veritabanı oluşturulduktan sonra, sağlıklı bir OpenCart kurulumu için gerekli şartların bir kısmını yerine getirmiş oldum. Bir sonraki ve son adım OpenCart tarafından sağlanan cli yükleyiciyi çalıştırmaktır. Bu yükleyiciyi proje dizinimize ulaşarak çalıştırmamız gerekmektedir, bu kısımda yapmamız gereken sadece dizinimize giriş yapmaktır.
cd opencart-local
Sonunda cli yükleyici çalıştırılabilir. Yükleyiciyi kullanmak için aşağıdaki parametreler gereklidir:
- db_hostname: varsayılan olarak localhost
- db_username: ilgili izinlere sahip veritabanı kullanıcı adı “bendeki root”
- db_password ” local barsayılan boş bırakılmakta bir şifre belirlediyseniz girmeniz gerekmektedir.”
- db_database: opencart_local “siz farklı bir isim verdiyseniz onu girmeniz gerekmektedir.”
- db_driver: msqli
- db_port: varsayılan olarak 3306 mysql varsayılan bağlantı noktası
- kullanıcı adı: “Yönetim paneli için gerekli olan kullanıcı adınız”
- parola “Yönetim paneli için gerekli olan şifreniz”
- E-posta “local’de önemsiz bir adres girebilirsiniz.”
- http_server: http: // localhost: 8000 / test ortamımız için ayarlanmalıdır (sondaki slash / işaretini unutmayın )
örnek komut;
php upload/install/cli_install.php install --db_hostname localhost --db_username root --db_password --db_database opencart_local -username admin --password admin --email [email protected] --http_server http://localhost:8000/
Bu işlemlerin ardından elimizde çalışan bir local server çalıştırmamız gereklidir. Yapacağımız işlem oluşturduğumuz dizine giriş yaparak server’ımızı ayağa kaldırmak olacaktır.
cd upload
php -S localhost:8000
Kullanmakta olduğumuz tarayıcımızı açarak http://localhost:8000/ yazmamız yeterlidir. Bu şekilde OpenCart projemize erişim sağlamış olacağız.
Bu işlemleri kullanarak yaşadığınız bir sorun olması halinde konuya cevap yazarak sizlere yardımcı olacağım.