Merhabalar, kısa bir aradan sonra tekrar yeni ve arada lazım olacak anektod tadında bir yazı paylaşacağım. Bugünkü yazımda değineceğim nokta, phpmyadmin ayarları kısa kısa nasıl yapılır, ne yapabilirsiniz aktarmaya çalışacağım.
phpmyadmin ayarları neler yapılabilir?
- görünmesini istemediğiniz tabloları gizleyebilir
- oturum süresini ” session time out ” süresini uzatabilir
- yedek yükleme dizinlerini belirtebilir
- dosya import süresini uzatabilirsiniz.

Yukarıdaki ekranda phpmyadmin üzerinden yapabileceğiniz ayarlar session süreniz boyunca geçerli olacaktır, oturumunuzun sonlanmasından sonra bu ayarlarınız sıfırlanacaktır.
Kalıcı Şekilde Ayarlar Nasıl Yapılır?
Burada anlatacağım ayarlar sadece CentOS üzerinde denenmiş olup GNU/Linux sistemlerin genelinde geçerli olacaktır.
Plesk kullananlar için standart yol
nano /var/www/html/phpmyadmin/config.inc.php
yukarıdaki komutu uygulayarak phpmyadmin ayar dosyasına erişmiş olacaksınız.

Yukarıdaki basit bir ayar dosyası paylaşımında yapılan işlemi kısaca aktaracak olursam;
- information_schema
- performace_schema
- mysql
tablolarının phpmyadmin üzerinden gizlenmesini, session süremin 36000 saniye olmasını ayarladım.
Bu ve bunun gibi bir çok ayarı özelleştirerek phpmyadmin gui arabiriminde kullanabilirsiniz.
PhpMyadmin Nedir?
Phpar phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. bu araç aracılığı ile veritabanında tablo oluşturabilir, tablo silebilir, içerisindeki veriyi boşaltabilir, veya ilgili tablo verisini güncelleyip, düzenleyebilirsiniz. Veritabanı ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü işlemi phpMyAdmin adını verdiğimiz araç sayesinde yapabilirsiniz. Sadece veri giriş işlemlerini ve bazı sorgulamaları web sayfalarımızdaki arayüzler sayesinde gerçekleştirebiliriz. Bunun haricinde arka planda harıl harıl çalışan bu muazzam yapılara doğrudan ulaşmak istiyorsanız phpMyAdmin veya bu araç muadilinde başka veritabanı yönetim araçları kullanabilirsiniz.
phpMyAdmin Tarihi
Bir IT danışmanı ve daha sonra Maguma yazılım şirketinin kurucusu olan Tobias Ratschiller, Peter Kuppelwieser’in MySQL-Webadmin’inden esinlenerek, 1998’de MySQL’in PHP tabanlı bir web sitesinde çalışmaya başladı. 2000 yılında (ve aynı zamanda asıl yazar olan phpAdsNew) projesini zamanın yetersizliğinden dolayı bıraktı.
O zamana kadar phpMyAdmin zaten geniş bir kullanıcı ve katkıda bulunanlar topluluğuyla en popüler PHP uygulamalarından ve MySQL yönetim araçlarından biri haline geldi. Artan sayıdaki yamayı koordine etmek için, üç geliştiriciden oluşan bir grup olan Olivier Müller, Marc Delisle ve Loïc Chapeaux, SourceForge.net’te phpMyAdmin projesini kaydettiler ve 2001’de geliştirmeyi devraldılar. 2015’ten bu yana geliştirme tamamen GitHub’a dayanıyor .