Merhabalar bugün sizlere Ubuntu Web Hosting Panel hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım. Linux için ücretsiz panel seçeneklerinden biri olan ajenti.
Nedir bu Ubuntu Web Hosting Panel ?
Ubuntu sunucusu kiraladınız, yada local üzerinde bir ubuntu server’a sahipsiniz. Local çalışmalar yaparak domain yönlendirmelerinizi pfsense veya host dosyanız üzerinden bu işlemleri manuel yaparak server’a yönlendirme yapıyosunuz. Fakat server üzerinden domain oluşturma işlemlerini vhost dosyanız ile değilde bir panel aracılığı ile yapmak istiyorsanız işte bu kısımda devreye ajenti giriyor. Kurulum kısmı iki aşamadan oluşuyor; ister core paketi ile herşeyi kurabilir isterseniz basic kurulum yaparak paketlerini kurarak kullanabiliyorsunuz.


Nasıl Kurulur ?
Hızlı kurulum;
[code] wget -O- https://raw.github.com/ajenti/ajenti/1.x/scripts/install-ubuntu.sh | sudo sh [/code]
Adım Adım Kurulum
1. sudo apt-get update
2. wget http://repo.ajenti.org/debian/key -O- | sudo apt-key add –
3. echo “deb http://repo.ajenti.org/ng/debian main main ubuntu” | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
4. sudo apt-get update && sudo apt-get install ajenti
5. sudo service ajenti restart
6. bu adam sisteminizde firewall kurulu ise yapılacaktır
-> ufw allow 8000
Yukarıdaki adımları izledikten sonra https://ipadresi:8000 giriş yaptıktan sonra karışınıza giriş paneli gelecektir.
Standart olarak kullanıcı adı : root , şifreniz : admin olacaktır.
Ubuntu Nedir?
Ubuntu, Linux çekirdeği temel alınarak geliştirilen açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ubuntu’yu indirip bir USB bellek ya da DVD yardımıyla bilgisayarınıza kurup kullanabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için Kurulum sayfasına bakınız.
Ubuntu’nun ilk kararlı masaüstü sürümü 2004 yılında yayınlanmıştır. Masaüstü, sunucu, bulut ve nesnelerin internetine yönelik olarak geliştirilen türevleri bulunur. Günümüzde on milyonlarca masaüstü-dizüstü bilgisayarda ve yüz milyonlarca cihazda (sunucu, bulut, iOT, dron, otomobil vb.) kullanılmaktadır.(1), (2)
Ubuntu’nun her altı ayda bir yeni sürümü yayınlanır. Ubuntu sözcüğü, Zulu dilinde “insanlık” anlamına gelir.
Ubuntu Ücretlimidir?
Hayır, Ubuntu hem ev hem de işyerinde kullanım için tamamen ücretsiz olarak indirilebilir ve kullanılabilir. Ubuntu’yu, bir lisans kısıtlaması olmaksızın dilediğiniz sayıda bilgisayara kurabilir ve kullanabilirsiniz. Ayrıca yayınlanan güncellemeler için ve sürüm yükseltmek için hiçbir ücret ödemezsiniz.
Canonical Limited, Ubuntu’yu daima ücretsiz tutacağına dair söz vermektedir.(kaynak) Verilen söz bir yana Ubuntu bünyesinde geliştirilen kodlar GNU Genel Kamu Lisansı isimli bir özgür yazılım lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans Ubuntu’nun ücretli olmasına bir engel değildir, karşı da değildir ancak lisans gereğince söz konusu kodlar adeta bir kamu malı gibi herkese aittir. Canonical, Ubuntu’nun yalnızca marka haklarına sahiptir. Beklemedik bir şekilde Ubuntu’nun ileride bir gün ücretli hale geldiğini kabul edelim, bu durumda bile kaynak kodları herkese ait olduğu için, herhangi bir kişi, topluluk ya da kuruluş Ubuntu’nun mevcut kodlarını kopyalayarak farklı bir isim altında yayınlayıp sürdürebilir, ücretsiz dağıtabilir.
Canonical, Ubuntu işletim sisteminin satışından değil; bulut, sunucu, masaüstü gibi türevlerinin kullanımı konusunda profesyonel destekalmak isteyen kuruluşlardan, bulut ve sunucu sistemlere yönelik geliştirdiği çeşitli yönetimsel yazılımların satışından gelir elde etmektedir.