Merhabalar bugün sizlere; Linux Terminal ile eski dosyalarınızı silme nasıl yapılmaktadır kısaca anlatacağım.
Bu komut ile neler yapabiliriz,
- Belirtilen gün ile dosyalarımızı silebiliriz
- silme komutu yerine kopyalama komutu kullanarak kopyalama yapabiliriz
Terminal ile eski dosyalarınızı silme kodu neden lazım olabilir? Şirkette yaptığımız işlemlerde file ve database yedeği alıyoruz. Bu yedekler genelde rsync ( iki yol arasındaki farkı alma ) alarak yapabiliyoruz. Ama burada mysql veya zip tarzı işlemlerde genelde belirli bir gün sonrasında kaldırılmasını isteyebiliriz. Benimde yaptığım tam olarak bu aslında sistem üzerinde backup alarak 14 gün sonrasında tek bir dosya haline getirip zipleme yaparak 5 gün sonrasındaki dosyaları siliyorum.

Terminal ile eski dosyalarınızı silmedeki amaç sadece diski rahatlamak değil aslında oluşabilecek kayıplarıda minimize ederek arşivlemeyi düzgün yapmaktır.
Büyük projelerde daha farklı yöntemlerde elbette kullanabilirsiniz. Aşağıdaki komutu bir bash dosyası yaparak crontab ( zamanlanmış görev ) ile çalıştırabilir veya ilgili kodu crontab satırınıza yazarak belirlediğiniz zamanlarda çalıştırarak gerekli işlemlerini yapmasını sağlayabilirsiniz.
Örnek Kod
find /path/to/files* -mtime +5 -exec rm {} \;
Terminal ile eski dosyalarınızı silme Kodunu Açıklayalım
- İlk argüman dosyaların yoludur. Bu, yukarıdaki örnekte olduğu gibi bir yol, bir dizin veya bir joker olabilir. Tam yolu kullanmanızı öneririm ve doğru sonuçları elde ettiğinizden emin olmak için exec rm komutunu çalıştığından emin olun.
- İkinci bağımsız değişkeni -mtime, dosyanın eski gün sayısını belirtmek için kullanılır. +5 girerseniz, 5 günden daha eski dosyaları bulur.
- Üçüncü argüman olan -exec, rm gibi bir komut vermenize izin verir. {} \; Komutu sonlandırmak için sonunda gerekir.
Bu komut Ubuntu, Suse, Redhat sorunsuz olarak çalışmaktadırç - Yukarıda belirtmiş olduğumuz kod 5 günden eski olan dosyalarımızı bu ve sil işlemi yapmaktadır kısacası.
GNU Nedir ?
GNU’nun açılımı, GNU is Not Unix’tir. Yani GNU, ‘GNU, Unix değildir’ anlamına gelmekte olan özyinelemeli bir kelimedir. Richard M. Stallman, 1970’li yıllarda MIT ’in Yapay Zeka laboratuvarlarında serbest yazılımı bir yaşam şekli olarak benimsemiş olan bir grupla beraber 1980’li yılların başına kadar yazılım geliştirici olarak görev almıştır. Bu grup ile olan birlikteliğinin sona ermesinden sonra kendisini o dönemlerde ivme kazanan bazı akımlardan dolayı benimsenmeye başlanılmış yeni bir sosyal sistem içerisinde bulmuştur, Stallman bir röportajında o günleri şu şekilde nitelendirmekte: “Kendimi özgür olmayan (kaynak kodu kapalı olan) yazılımların hakim olduğu ve kullanıcıların yardımsız bırakıldığı, parçalanmış ve birlikte çalışmanın korsanlık olarak nitelendirildiği çirkin bir sosyal sistemin içinde buldum.
Bu tür bir yaşantıyı reddettim. Ancak işimi özgürlüğe ve birlikte çalışmaya adadığım zaman yaptıklarımdan gurur duyabileceğime karar verdim.” Ve 1984 yılında tamamen özgür yazılımların meydana getirdiği bir işletim sistemi ve işletim sisteminin araçlarının geliştirilmesi çalışması böylece başlamış oldu, işte bu çalışmanın adı GNU idi. Yazılan özgür yazılımların bir şemsiye altında toplanması için 1985 yılında yine Stallman tarafından FSF (Free Software Foundation) kuruldu ve GNU yazılımları korumak üzere GPL (General Public Licence) adı verilen yazılım lisansı duyuruldu. GPL lisansı ile lisanslanan özgür yazılımların amaçları özgürlüklerini korumaktan başka bir şey değildir.