Merhabalar sizler için bu yazının altında LibreOffice Formülleri paylaşacağım, parça parça olarak yazacağım bittiğinde bir çoğunu paylaşmış olacağım 🙂
Kısaca Libreoffice Nedir?
LibreOffice, açık kaynak kodlu bir ofis yazılım paketidir ve içinde Calc adlı bir elektronik tablo programı barındırır. Calc, Excel gibi diğer elektronik tablo programları gibi birçok matematiksel formül içerir ve bu formüllerin kullanımı, kullanıcılara işlem yapma ve verileri analiz etme konusunda büyük kolaylık sağlar. Bu makalede, LibreOffice Calc’ta formüllerin nasıl kullanılacağı ve bazı temel formüllerin neler olduğu açıklanacaktır.
LibreOffice, pazardaki en güçlü Özgür ve Açık Kaynaklı Ofis yazılımını oluşturmayı sağlayan birçok uygulama içermektedir: Writer; kelime işlemci, Calc; hesap tablosu uygulaması , Impress; sunu, Draw; çizim ve akış şeması uygulaması, Base; veritabanı ve veritabanı ön ucu ve Math matematik yazılımı.
LibreOffice Calc’ta Formüllerin Kullanımı
Calc’ta formül yazmak için, hücrenin formül giriş kutusuna “=” işaretini yazmanız gerekir. Formül giriş kutusu, Calc’in formül görüntüleme modudur ve hücrelerdeki değerleri veya formülleri gösterir. Formül giriş kutusunda “=” işaretini yazdıktan sonra, kullanabileceğiniz birçok farklı matematiksel işlem ve fonksiyon vardır. Örneğin, toplama işlemi için “+” sembolünü kullanabilirsiniz, çıkarma işlemi için “-” sembolünü kullanabilirsiniz, çarpma işlemi için “*” sembolünü kullanabilirsiniz ve bölme işlemi için “/” sembolünü kullanabilirsiniz.
LibreOffice Formülleri‘neilk formül ile başlayacalım;
=REPLACE(A1;LEN(A1)-4;5;"")
Yukarıdaki formül işlemini anlatayım sizlere. Replace işlemi bildiğiniz gibi değiştirme işlemidir, A1 sütunundaki kelimeyi al LEN ile kaç karakter say -4 işlemi ile toplam kelimeden son 4 harf ile “” değiştir. Tırnaklar içine istediğiniz birşeyide yazabilirsiniz.
- SUM: Hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, “=SUM(A1:A10)” formülü, “A1” hücresinden “A10” hücresine kadar olan hücrelerdeki değerlerin toplamını hesaplar.
- AVERAGE: Hücrelerin ortalamasını hesaplar. Örneğin, “=AVERAGE(A1:A10)” formülü, “A1” hücresinden “A10” hücresine kadar olan hücrelerdeki değerlerin ortalamasını hesaplar.
- MAX: Hücrelerdeki en yüksek değeri bulur. Örneğin, “=MAX(A1:A10)” formülü, “A1” hücresinden “A10” hücresine kadar olan hücrelerdeki en yüksek değeri bulur.
- MIN: Hücrelerdeki en düşük değeri bulur. Örneğin, “=MIN(A1:A10)” formülü, “A1” hücresinden “A10” hücresine kadar olan hücrelerdeki en düşük değeri bulur.
- COUNT: Belirtilen hücrelerdeki sayısal değerleri sayar. Örneğin, “=COUNT(A1:A10)” formülü, “A1” hücresinden “A10” hücresine kadar olan hücrelerdeki sayısal değerleri sayar.
- IF: Belirli bir koşulun doğru veya yanlış olup olmadığını kontrol eder ve sonuca göre farklı işlemler yapar. Örneğin, “=IF(A1>10,”Büyük”,”Küçük”)” formülü, “A1” hücresindeki değerin 10’dan büyük olup olmadığını kontrol eder ve eğer büyükse “Büyük” yazısını, değilse “Küçük” yazısını döndürür.
- VLOOKUP: Belirli bir değeri diğer bir tablodan bulur. Örneğin, “=VLOOKUP(A1,Sheet2!A1:B10,2,FALSE)” formülü, “Sheet2” adlı başka bir sayfada bulunan “A1:B10” aralığındaki değerleri arar ve “A1” hücresindeki değere karşılık gelen ikinci sütundaki değeri döndürür.
Bu sadece birkaç örnek formül ve fonksiyon örneğidir. Calc’ta kullanabileceğiniz birçok farklı matematiksel fonksiyon vardır ve bunlar işlem yapmanıza ve verileri analiz etmenize yardımcı olabilir.
Diğer formüller için tıklayınız