You are currently viewing Synology NAS root enable
Synology NAS root enable

Synology NAS root enable

Merhabalar, bugün sizlere Synology NAS root enable etme hakkında kısa bir not paylaşmak isterim. Neden ihtiyaç duyarız, nerelerde root ihtiyacımız var kısaca bu konulara da değinmeye çalışacağım.

Nas Nedir?

Bu konuyu kısaca şu şekilde aktarmak isterim; ağa bağlı bir yedekleme sistemidir. Bu sisteme bağlı olan yetkilendirilmiş bilgisayarlar veri depolaması yapabilmektedir.

Neden root ihtiyacımız var?

NAS sisteminde kullanacağınız user günlük işlerimizde yeterli kalabilmektedir. Fakat rsync işlemlerinde ssh-keygen ile login işlemlerinde, tanımlamanıza rağmen sizden password istemektedir. Bu NAS üzerinde bulunan kullanıcı haklarınız ile ayaklı olmaktadır.

Farklı yöntemler ile root izinleri vererek bu durumu aşabilirsiniz ama benim bugün anlatacağım konu root kullanıcısını aktif etmek ile alakalıdır.

Nasıl Aktif Edebiliriz?

ilk olarak NAS cihazımıza terminal ile erişim sağladıktan sonra alt kısımda listeyeceğim adımları izlemeniz yeterlidir;

$ sudo -i
 -password istemesi halinde admin password giriniz
$ vi /etc/ssh/sshd_config

Yukarıdaki işlemden sonra karşınıza düzenleme kısmı gelecek burada ise;

# PermitRootLogin with-password

satırını

PermitRootLogin yes

olarak değiştirmeniz gerekmektedir. Değiştirme işleminden sonra, servisleri yeniden başlatmanız veya cihazı yeniden başlatmanızı tavsiye ederim.

Yukarıdaki adımları izledikten Synology NAS root enable işlemini yamamlamış oluyoruz. Daha sonra ssh-copy-id yöntemi ile tekrar anahtarınızı göndermenizden sonra bağlantı esnasında şifre istemden, giriş işlemini başarılı şekilde yapmış olacaksınız.

Bilmeyenler için ?

ssh-copy-id, uzak bir makinede oturum açmak için ssh kullanan bir betiktir ( script ) birden fazla anahtar kullanmayarak tek anahtar ile bağlantı sağlıyorsanız oluşturma esnasında bir şifre belirlemeniz mantıklı olacaktır.

kurtitasarim

‘’İrade ve yargıları aşan güçlü bir coşku, ihtiras" diye tanımlanır tutku. Yaptığın işi sevmek yerine, sevdiğin işi yap mottosu da benim tutku tanımım. Kod yazmak bir yana, o kodun sistem üzerindeki hareketlerini, farklı cihazlar ile etkileşimini, o noktalarda oluşan sıkıntıları görmek, çözmek ve bunu yaparken diğer kişilere yol göstermek işimin en zevkli yanı. Bu sebeple önce tutku ile yapılan iş, sonra maddiyat..

Bir yanıt yazın