You are currently viewing Komut Satırı
Komur Satırı

Komut Satırı

Komut satırı kullanıcı arayüzü, konsol kullanıcı arayüzü veya karakter kullanıcı arayüzü (CUI) olarak da bilinen bir komut satırı arayüzü veya komut dili yorumlayıcısı (CLI), kullanıcının (veya istemci) programa komutları art arda metin satırları şeklinde (komut satırları) giriş sağladığı ekrandır. Arayüzü idare eden bir program, bir komut dili yorumlayıcısı veya kabuğu olarak adlandırılır.

CLI, 1960′ ların ortasındaki bilgisayar terminallerinde çoğu bilgisayar sistemiyle etkileşimin birincil yoluydu ve 1970′ lerde ve 1980′ lerde OpenVMS, Unix sistemleri, MS-DOS, CP/M ve Apple dahil kişisel bilgisayar sistemlerinde kullanılmaya devam edildi. DOS Arayüz genellikle komutları metin girişi olarak kabul eden ve komutları uygun işletim sistemi fonksiyonlarına dönüştüren bir program olan komut satırı kabuğu ile uygulanmaktaydı.

Günümüzde çoğu son kullanıcı nadiren Komur Satırı arayüzlerini kullanır ve bunun yerine grafiksel kullanıcı arayüzlerine ve menü odaklı etkileşimlere dayanır. Bununla birlikte, birçok yazılım geliştirici, sistem yöneticisi ve ileri düzey kullanıcı, görevleri daha verimli bir şekilde gerçekleştirmek, makinelerini yapılandırmak veya grafiksel bir arayüz aracılığıyla bulunmayan programlara ve program özelliklerine erişmek için halen yoğun komut satırı arabirimlerine güvenmektedir.

Komut satırına alternatifler, bunlarla sınırlı olmamak üzere, metin kullanıcı arayüzü menülerini (bkz. IBM AIX SMIT), klavye kısayollarını ve işaretçi üzerinde ortalanan (genellikle fare ile kontrol edilen) çeşitli masaüstü metaforlarını içerir. Bunun örnekleri arasında Windows sürüm 1, 2, 3, 3.1 ve 3.11 (DOS’ ta çalışan bir işletim sistemi kabuğu), DosShell ve Fare Sistemleri PowerPanel bulunur.

İşletim sistemleri dışındaki yazılımlar için komut satırı arabirimleri, Tcl / Tk, PHP ve diğerleri gibi bir dizi programlama dilinin yanı sıra, WinZip sıkıştırma aracı ve bazı FTP ve SSH / Telnet istemcileri gibi yardımcı programları içerir.

Script

Komut satırı yorumlayıcılarının çoğu, çeşitli uzantılara göre komut dosyasını destekler (Her şeyden önce, bir çok durumda, dilin belirli komut satırı tercümanlarına özgü olmasına rağmen, yorumlanmış bir programlama dilinin tercümanlarıdır). Komut dilleri (çeşitli terimlerle yazılmış kabuk komut dosyaları veya toplu iş dosyaları) kendi dillerinde yazılmışlardır. Bazı komut satırı tercümanları, REXX gibi diğer dillerin tercüman motorlarını, kendi dillerine ek olarak, bu dillerde komut satırlarının doğrudan komut satırı tercümanının içinde çalıştırmalarına da izin verir.

İnsanlar neden komut satırını kullanıyor?

Komut satırı arayüzü kullanmak onlarca farklı komutun ezberlenmesini gerektirse de, değerli bir kaynak olabilir ve göz ardı edilmemelidir. Bir komut satırı kullanarak, bir GUI ile yapılabilecek hemen hemen aynı görevleri gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte, birçok görev daha hızlı gerçekleştirilebilir ve uzaktan otomatikleştirilmesi ve yapılması çok daha kolay olabilir.

Örnek Linux Komut Listesi

  1. ls
    • list command : Linux terminalinde, belirli bir dosya sistemi altında dosyalanmış tüm ana dizinleri gösterecek şekilde çalışır.
  2. cd 
    • change directory : dosya dizinleri arasında geçiş yapmayı sağlamaktadır.
  3. mv
    • move : bir dosyayı bir dizinden başka bir dizine taşımaya yarar, aynı dizin dosya ismini değiştirmek içinde kullanabiliriz.

Yukarıdaki liste başlangıç seviyesinde basit komut listeleridir. Daha detaylı olarak linux komutlarını öğrenmek isterseniz bu linki inceleyebilirsiniz.

kurtitasarim

‘’İrade ve yargıları aşan güçlü bir coşku, ihtiras" diye tanımlanır tutku. Yaptığın işi sevmek yerine, sevdiğin işi yap mottosu da benim tutku tanımım. Kod yazmak bir yana, o kodun sistem üzerindeki hareketlerini, farklı cihazlar ile etkileşimini, o noktalarda oluşan sıkıntıları görmek, çözmek ve bunu yaparken diğer kişilere yol göstermek işimin en zevkli yanı. Bu sebeple önce tutku ile yapılan iş, sonra maddiyat..

Bir yanıt yazın