You are currently viewing Portainer

Portainer

Merhaba, konumuz DevOps ve orkestrasyon araçlarından sadece biri olan Portainer. Nedir konusunda çokça kaynak bulabiliriz ama ben kendimce nedir kısmına ufak bir şekilde değinmek istiyorum.

Nedir ?

Portainer docker kullandığınız sistemde komut aracılığı ile yaptığınız işleri arayüz ortamına taşımakta olan bir yazılım. Portainer ile Docker, Docker Swarm, Kubernetes ve Azure yönetimini yapabilmektesiniz. Güzel yanlarından biri ise ücretli ve ücretsiz seçenekleri olmasıdır.

Nasıl kullanırım ?

Kullandığınız Windows / Linux OS sistemlerine göre işlem aslında değişmemektedir, bir docker komutu ile devreye alabilmektesiniz. Benim Linux ortamında denememi yaparak başarılı sonuca ulaştım sizde dilerseniz kendi oramınızda denemelerinizi yapabilirsiniz.

Terminal aracılığı ile aşağıdaki komutu kullanarak sistemi hızlıca kullanmaya başlayabilirsiniz;

1. docker volume create portainer_data
2. docker run -d -p 9000:9000 -p 9443:9443 --name portainer --restart=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ce:2.9.3

Yukarıdaki komutu kullandıktan sonra localhost:9000 adresinden arayüzüne ulaşabiliyorsunuz. Önemli bir bilgilendirme php-fpm kullananlar için 9000:9000 yazan kısmı farklı bir port üzerinden map’leme yapabilirsiniz. Örnek olarak 9001:9000 olarak güncelleyebilir ve sonra localhost:9001 üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

Portainer üzerinde otomatik olarak SSL gelmekte olup dilerseniz nginx üzerinden proxy_pass kullanarak kendi ssl’niz üzerinden yönlendirme yaparak kullanabilirsiniz.

Portainer kimler kullanıyor

Web sitelerinde referansları var ama benim için en dikkat çeken Koton ve nextracker olmuştur. Büyük firmaların daha farklı yaklaşımı olacağını düşünmüştüm fakat bu tarz paketleri kullanmaları ve destek olmaları gayet güzel.

Detaylı bilgi için web sitelerini ziyaret edebilir, sorun yaşarsanız yorum bırakarak bana ulaşabilirsiniz.

kurtitasarim

‘’İrade ve yargıları aşan güçlü bir coşku, ihtiras" diye tanımlanır tutku. Yaptığın işi sevmek yerine, sevdiğin işi yap mottosu da benim tutku tanımım. Kod yazmak bir yana, o kodun sistem üzerindeki hareketlerini, farklı cihazlar ile etkileşimini, o noktalarda oluşan sıkıntıları görmek, çözmek ve bunu yaparken diğer kişilere yol göstermek işimin en zevkli yanı. Bu sebeple önce tutku ile yapılan iş, sonra maddiyat..

Bir yanıt yazın